HTML

„Ennyit mára a könnyűzene újdonságaiból”

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy levélíró mamának
Sok szeretettel küldöm e dalt
Adja át a lányának
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy vezérigazgatónak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Tekintse ezt vigasznak
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Leveleiket szeretettel várom

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy komoly zenetudósnak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Legyen tőle vidámabb
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy nyugalmazott tanárnak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Ne féljen, ez nem árthat
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Friss topikok

  • Dani77: Ezzel kb. egy időben jelent meg ez a kislemez: www.youtube.com/watch?v=FA9VBMc5vDE én nem érzek ra... (2012.04.22. 22:14) Barta Tamás
  • dr. orter: @rollando: tolcsvay béla maga nem akart benne lenni, eleve, tehát az ötlet maximum a többiektől jö... (2011.03.07. 11:40) Fonográf
  • pistibacsi: Istenem! Ez a Bay Éva mekkora egy jó nő volt! (2010.03.05. 13:57) GM49
  • sandorjeno: www.youtube.com/watch?v=yj9yPp8lkXk&feature=related (2010.02.05. 11:26) Billy Joel
  • dr. orter: @sandorjeno: szerintem smink. nem is izzad. (2010.01.28. 12:27) Paul McCartney, Paris, Bercy

Linkblog

Párhuzam

2009.07.16. 15:24 dr. orter

Elöljáróban két egyszerű dolog.

1. Egészen apró koromtól kezdve szerettem a Bergendyt. Három-négy évesen is akkor lehetett nyugodtan egyedül hagyni a szobában, ha fel volt rakva a "sárga lemez". Ez a Bergendy első, cím nélküli lemeze 1971-ből. Tipikusan az a zene, ami a véremmé vált, amit álmomban is dúdolni tudok szólamonként, amiből minden zenei gondolatom elindult és ami emiatt mindig velem van, benne abban, amit a zenében csinálok.

Olvastam, tudom, Bergendy Pista bácsi ordas nagy lopása a Süsü, nem fér hozzá kétség, sőt, a magyarázkodása önmagában minden elfogultságom ellenére engem is felháborít. A múltat eltörölni azonban nem lehet és nem is akarom, és amit én a Bergendy zenéjéből értékesnek gondolok, az továbbra is érték a számomra.

2. Ha a fentiek miatt elfogult is vagyok, akkor is aligha vitatható ténynek gondolom, hogy a magyar rockzene történetében - ha merjük azt állítani, hogy volt ilyen zenekar, akkor - a Bergendy az egyik abból a két és fél zenekarból, amelyik a maga korában zeneileg világszínvonalhoz közelit alkotott és azt a nyugaton is elfogadható minőségben képes volt elő is adni.

 

Mindezzel korábban is terveztem már előjönni és a későbbiekben is szívesen elemzem majd egyik-másik Bergendy lemezt vagy számot, most az apropót az a gondolat adta, hogy - az MJ-témánál maradva - vajon hol érhető tetten valami ahhoz hasonló Magyarországon, mint amit Jackson tőlünk jóval nyugatabbra megjelenített.

Vegyünk egy évet, mondjuk 1972-t, és az akkor felfutó Jackson 5-ot, a 13 éves frontemberrel, Michael Jacksonnal, tipikus fekete diszkóslágerrel, meghatározó basszusra épülő zenei struktúrával, billentyűvel színezett gitárzenével, jellegzetes énekesi attitüddel, koreográfiával, hajviselettel, hallgassuk meg az "I Want You Back"-et. 

 

És tegyünk mellé egy másikat, a tipikus fekete diszkósláger KK-európai hangulatváltozatát, meghatározó basszusra épülő zenei struktúrával, billentyűvel, de mégjobban fúvósokkal színezett gitárzenével, jellegzetes énekesi attitüddel, koreográfiával, hajviselettel, ez a Bergendy. Hogy mennyi a tudatosság, az utánzás benne, nem tudom, valószínűleg nem kevés van, persze nem kimondottan a Jackson 5 utánzása, hanem inkább annak a stílusnak, aminek Jacksonék is kiváló képviselői voltak, és Bergendyék is illeszkedtek hozzá.

A Sajtból van a holdot stílusa miatt választottam, habár egyelőre nem tudom, pontosan mikor született a dal. A 71-es első ("sárga"), és a 73-as második lemez (a Hétfő, az első magyar koncept-lemez!) stílusa - dalonkénti, üdítő változatossága mellett is - alapvetően ez. 

 

Hogy további párhuzamok hol húzhatók, arról még érdemes lenne majd gondolkodni-írni, bónuszként betennék egy (szerintem) 1970-es felvételt a Bergendy később első kislemezeként megjelent dalról, hogy lássuk, milyen volt Rózsi rövid hajjal és halljuk, hány gixert fújnak az izguló fúvósok.

Na, valahonnan innen indult Demjén, hogy a Sacra Coronáig jusson majdan életútja...

Szólj hozzá!

Címkék: bergendy jackson 5

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyitmara.blog.hu/api/trackback/id/tr531249516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása