HTML

„Ennyit mára a könnyűzene újdonságaiból”

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy levélíró mamának
Sok szeretettel küldöm e dalt
Adja át a lányának
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy vezérigazgatónak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Tekintse ezt vigasznak
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Leveleiket szeretettel várom

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy komoly zenetudósnak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Legyen tőle vidámabb
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Sok szeretettel küldöm e dalt
Egy nyugalmazott tanárnak
Sok szeretettel küldöm e dalt
Ne féljen, ez nem árthat
Maradok őszinte híve
Maradok őszinte híve

Friss topikok

  • Dani77: Ezzel kb. egy időben jelent meg ez a kislemez: www.youtube.com/watch?v=FA9VBMc5vDE én nem érzek ra... (2012.04.22. 22:14) Barta Tamás
  • dr. orter: @rollando: tolcsvay béla maga nem akart benne lenni, eleve, tehát az ötlet maximum a többiektől jö... (2011.03.07. 11:40) Fonográf
  • pistibacsi: Istenem! Ez a Bay Éva mekkora egy jó nő volt! (2010.03.05. 13:57) GM49
  • sandorjeno: www.youtube.com/watch?v=yj9yPp8lkXk&feature=related (2010.02.05. 11:26) Billy Joel
  • dr. orter: @sandorjeno: szerintem smink. nem is izzad. (2010.01.28. 12:27) Paul McCartney, Paris, Bercy

Linkblog

Fonográf

2008.06.22. 13:35 dr. orter

Szóval amikor 1973-ra kifáradt az Illés, és Szörényiék kiszálltak, Lajos Új Illés néven csinált újra zenekart (szövegírójuk Galla Miklós volt egy időben, a közeljövőben erről külön poszt lesz), a Lajostalanított Illés meg összeállva Tolcsvayékkal megcsinálta a Fonográfot. Ja, Pásztory is már az NSZK-ban volt addigra.

Nem tudom, a nálam idősebb nemzedék azt a bizonyos kádári időtlenséget mivel tudná illusztrálni, nekem a Fonográf nem kevés dala kínálja magát, csak hogy hangulatba hozzuk magunkat íme itt is egy:


Szóval hogy kép és zene is ennyire egybe vágjon, ez nagy teljesítmény (tudja valaki, a szöveg miről szól? annyira nem erős, hogy nehéz a refrénen kívül bármit is megjegyezni belőle), számomra ebből árad az az időnélküli langyos állapot, amire emlékszünk.

Ehhez képest a zenekar a feloszlás előtt 1984-ben csinált egy ilyet is:


Várom a tippeket, ki milyen ezzel párhuzamos nyugati produkciót tudna mondani. Nekem a Toto meg a Genesis jutott eszembe. No persze nem Tolcsvay meglehtősen gyengére sikerült szólója miatt, hanem a hangzás összessége, a kifejezett hangulat miatt.

20 komment

Címkék: koncert szörényi levente klip fonográf tolcsvay lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyitmara.blog.hu/api/trackback/id/tr68533535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. orter 2008.06.23. 14:55:37

Egyébként az Élsz valahol egyáltalán nem olyan rossz. Csak olyan semmilyen. Amiből lehet rosszat is csinálni, ezt hallgassátok meg: www.youtube.com/watch?v=csCsBRzNMuU

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.06.23. 19:55:51

Az 1984-es Jelenkor című album címadó dalának szövege:

Századokig vagy százezer évig
állt az ember a bírák előtt
Egy ember, ki olyan volt, mint a többi
de megérezte az eljövőt

A komor bírák az ősök nevében
készek voltak lesújtani
A vádlott hiába kiáltotta
az utókor fel fog menteni

A történelemből megtanultuk
hogy mindig ott állt a bírák előtt
Ki messzebbre látott, mint a többi
s felismerte az eljövőt

A komor bírák a rend nevében
készek voltak lesújtani
A vádlott hiába kiáltotta
az utókor fel fog menteni

Fordul a Föld, bár sohasem hitted
ott állsz te is a bírák előtt
És pont olyan vagy, mint a többi
már nem érdekelnek az eljövők

A komor bírák a jövő nevében
készek reád lesújtani
És hiába kiáltod az, hogy téged
a jelenkor fel tud menteni

(durva. 24 éves kazetta, és még most is élvezhetően hallgatható. egyáltalán nem torzít, nem nyúlt meg. pedig annak idején sokat nyúztam a trabant nem túl magas színvonalú magnójában. ajánlom még a Bengázer és a Várj még című dalokat, amiket sajnos nem találtam meg a jutubon)

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.06.23. 20:03:40

bocs. most, hogy hallgatom, azt kell mondanom, hogy mind a nyolc szám kurva jó. ha érdekel valakit, ide írom a címeket, hogy kereshessétek: "A" oldal: Tiltott forrás (enyhe bibliai áthallás, afféle bűneset parafrázis), A show folytatódik (bátor, szókimondó, irónikus korkeresztmetszet), Három az igazság (egzisztenciálisan megrengető), Vihar előtt (ismert ugye)
"B" oldal: Visszatérés (zsír szép!), Várj még (ott van nagyon, különösen fiatal szerelmeseknek ajánlom), A Bengázer (kemény, mint atom, csak lerántja a nemlétező keresztvizet szegény panelprolikról), A jelenkor ítélete (szöveg mellékelve, de zenével még jobb)

dr. orter 2008.06.23. 21:12:20

Ha már a kezedben van, nézd meg kérlek, a Vihar előtt zenéjét ki írta? Azt is a Laci?

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.06.23. 21:33:19

Vihar előtt: zene: Móricz, szöveg: Bródy
az elveszett illúziók nem ezen a lemezen van

CajaWaga 2008.06.25. 07:24:21

Megint csak az bizonyosodik be, hogy az ilyen magasröptű művészethez messze túl felszínes vagyok, a pop-korszak sarja, a fonográf is kimaradt nálam, és asszem már nem pótolom be :)
Mondjuk a második videó nálam - főleg a dob alap miatt - inkább valami diszkósra emlékeztet, mondjuk Tears For Fears.

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2008.07.01. 15:48:55

A Móricz írta? Erre nem is emlékeztem. Bár az igaz, hogy a Szörényi alig néhány számot jegyzett ezen az albumon. Egyszerűen elfáradt az Istvánban...kár, hogy ez azóta tart ez az állapot. Láttam egy műsort a Zoránnal a tévében a hétvégén. És rájöttem, hogy sok rosszat lehet mondani a Szörényire, de az amit ő abban a jó 10-15 éveb csinált az Istvánig tényleg egyedülálló volt a magyar pop világban. Éljen Levi!

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2008.07.01. 15:54:08

Ja és a Tolcsvay mentségére legyen mondva, hogy ő hangszerelte az egész Istvánt, és ezt a lemezt is. Ilyen szempontból toronymagasan jobb zenész volt, mint a Szörényi testvérek. Levente nem tud hangszerleni. Saját bevallása szerint sem. A Levente hangszerelési tudása megállt az Illésnél. Mondjuk az utolsó albumnál. Soha nem tudott volna kitalálni egy olyan kerek egész hangzást, mint amilyen az Istváné volt. Ezt egyébként az Attila és későbbi művei tökéletesen bizonyítják. Tolcsvay nélkül sem ez a lemez, sem a Fonográf, sem az Istvén nem lehetett volna az ami. Ez egy méltatlanul elfelejtett tény. Még akkor is ha ez szólója egy nagy semmi.

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2008.07.01. 19:52:34

Szóval még az első számhoz két dolog:
1. valóban a meglátás jogos. A fonográf nem akart semmit mondani. Annyit sem mint az Illés. Bródy túl volt akkor már a rendőrségi ügyén és megértették, hogy olyan szinten benne vannak ebben az egészben egzisztenciálisan, hogy nem éri meg nagyon ugrálni.
2. nagyon durva ez a homoerotikus klipp. Freddi is megirigyelné.

caféopen · http://www.onlinekkv.hu 2008.08.04. 21:16:42

Most hallgatom többedszerre a Vihar előtt című számot. Azt kell mondanom, hogy ez azért egy profi szinpadi produkció a hazai viszonylatokhoz. A vokál is megszólal, a keverés is ok. És tegyük hozzá, hogy Szörényi ahhoz képest, amit sok kortársa csinált ekkoriban tudott énekelni.

dr. orter 2009.10.23. 13:42:52

Újra meghallgattam az Élsz valaholt. A klip rettenetes, de ha csak a zenét figyelem, akkor egyáltalán nem szégyellnivaló. Sőt. És persze korlenyomat.

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2010.02.05. 11:41:51

Néhány adalék. Sokáig úgy volt, hogy a Bródy nem lesz benne a Fonográfban. Egyértelmű volt, hogy zeneileg minek, hisz Tolcsvay és Móricz sokkal jobb zenész nála. Bródy nem is nagyon akart ekkor zenészként létezni, hisz túl vagyunk a Miskolci botrányon, amikor ugye majdnem lesittelték, Koncz Zsuzsa befolyásos apósának (Boldizsár Miklós apjának) volt köszönhető, hogy némi pénzbüntetéssel megúszta. Szóval Bródy ebben az évben felvételizett az akkor induló szociológus szakra, és értelmiségi pályára készült. Levente viszont ragaszkodott hozzá. Bródy azt a feltételt szabta, hogy ok, de csak akkor, hogyha a Koncz Zsuzsa lemezeit továbbra is ők csinálják. Ez lett a deal. Bródy részben ezért írt a Fonográfba semmilyen szövegeket...

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2010.02.05. 11:45:13

Olyan kibaszott szar lehetett ebben az országban a 80-as években 20-40 éves lenni, hogy elsírom magam, ha belegondolok...

dr. orter 2010.02.23. 21:04:48

@sandorjeno: Mindeközben Bródy az Omegának is írt szövegeket, jobbakat, azonban az nem az ő nevén jelent meg, többnyire a Várszegién, ugyanis a rajongók nem fogadták volna el az Omega lemezt, ha kiderül, hogy Bródy a szövegíró.
Nem volt egyszerű a világ.

rollando 2011.01.30. 20:37:43

@sandorjeno:
Az Istvánt nagyon nem Tolcsvay hangszerelte... ő csak mint zenész működött közre. A rockzenekari részt Levi csinálta, a fúvósokat Dés Laci, a szimfónikusokat pedig Mártha István. Az Atillával és a többi Szörényi művel kapcsolatban ugyan ez a helyzet.. és egyébként az István hangzása sokkal kezdetlegesebb mint a későbbi daraboké. Tehát úgymond kisebb a hangszerelése. Hallgasd meg például az Árpád Népét és rájössz miről beszélek. A '84-es Fonográf lemezt nem Tolcsvay hangszerelte... csak a saját dalait.. A két Levi által írt dalt a szerző hangszerelte. De aki ismeri Levit, az nagyon jól tudja, hogy magának hangszereli a számait, és ez így volt az összes általa szerzett dallal. Meg kell említeni például a '78-as Kovács Kati lemezt amit teljes egészében Levi hangszerelt. Egyébként kitűnő szövegíró; lásd 1986, Végtelen Úton
Levente nem azt mondta, hogy nem tud hangszerelni, hanem, hogy egyes hangszerekre tovább tart, mivel azoknak nem ismeri a hangskáláját. De ez nem azt jelenti, hogy nem tudná megcsinálni, hanem azt, hogy inkább a fontosabb dolgokkal foglalkozik, és a nagyzenekari hangszereléseket átadja egy vele hasonló gondolkodású, hozzá értő embernek. Egyébként vonószenekarra nagyon is jól tud hangszerelni. Tessék meghallgatni a Koncz Zsuzsa lemezeket! .... Szörényi testvérek közül Szabolcs is nagyon jól tud hangszerelni, ezt már Bródy nyilatkozta is.. illetve nagyon jó füle van mindenhez.

A Tolcsvay szólóról meg annyit, hogy aki ismeri a játékát, a dalait, lemezeit, az tudja, hogy Lacinak ilyen a stílusa. Akinek nem tetszik hallgasson Pressert!

rollando 2011.01.30. 20:44:06

@sandorjeno:

Az, hogy Bródy benne lesz a Fonográfban biztos volt.
Viszont a Misi az nem... eredetileg Tolcsvay Béla is szóba került... meg a Papp Gyula is.

semmilyen szövegeket ??

Nagy tévedés. Csak a miskolkci botrány után mégjobban el kellett bújtatni a mondanivalóját. Idéznék Levitől:

"[Szörényi Levente:] amíg (...) 1969 táján teljesen nyíltan, határozottan arról énekeltünk, hogy nem akarok állni, ha futnak a percek, nem akarok állni, ha fordul a Föld, addig 1974-ben talán ennek is lehet megfelelõ példát találni, de mindenképpen ellenpontja van csak. Történetesen az Elsõ villamos-ra gondolok, arra a sorra például, hogy "a korlát láncainak dõl a csillagász." Mind a két mondat az elemzés során kiadja a mondanivalóját, csak éppen a közönség az elsõt megértette, mert hiszen teljesen hétköznapi nyelven kijelentett valami volt, addig az a verssor amit az elõbb idéztem (...) tulajdonképpen érthetetlen a közönség számára."

Ennyit erről.

rollando 2011.01.30. 20:48:18

@orter:

Az Omega féle Space-rock-ot a Fonográf kezdte 1976-ban az FG-4-el.... Egyébként Bródy valahol nyilatkozta is, hogy a Csillagok Útján és a Gammapolis lemezek témáját ő találta ki... szóval 'úgymond' az FG-4 inspirálta. valószinűleg....

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2011.01.30. 23:35:49

@rollando: Látom te is olvasott vagy a témában. Nem tudom hol olvasta, de Bródy maga nem volt biztos, hogy benne akar lenni a fonográfba. Abban az időben jelentkezett az induló szociológia szakra, és komolyan gondolkodott azon, hogy nem folytatja a zenélést. De igazából tök mindegy:)

dr. orter 2011.03.07. 11:40:33

@rollando: tolcsvay béla maga nem akart benne lenni, eleve, tehát az ötlet maximum a többiektől jöhetett, hogy be kéne venni, ő ebben nem gondolkodott.

a gyenge billentyűs szólóhoz: emlékszem, amikor zeneszerzés szakra jártam, sokat poénkodtunk azon, hogy "-hát ez szar. -nem, ez direkt ilyen. -direkt szar?"
szóval ez nem a stíluson múlik.
süti beállítások módosítása